Pescuitul la clonc si cloncurile – manufacturieri de cloncuri din Romania – Alexandru Patru

clonc cap de somnSalut!

Acesta este cel de-al II-lea articol din seria de 4 articole referitor la „producătorii ” de cloncuri din Romania!

Bijuteriile lui Alexandru Patru: personal nu am crezut ca se poate realiza asa ceva din lemn și va invit sa va convingeți singuri! Nu veți regreta!

Pe Alexandru Patru l-am cunoscut „virtual” la telefon în timp ce eram cu familia la mare. M-a sunat si s-a recomandat ca fiind Alex si are o problema, cu rugămintea sa îl ajut: își cumpărase o lanseta UniCat din Germania cu ocazia unei vizite acolo și………a rupt-o. Da! și lansetele UniCat se pot rupe cu toate ca de 10 ani de când pescuiesc la somn cu echipamente  UniCat este prima care o vad rupta (personal nu cunosc asta nu înseamna ca nu au mai fost rupte).  Dar sa continuam povestea…..îl rog sa îmi trimită factura de achiziție, o trimit la Saenger, și cu toate ca a fost cumpărata din Germania noi reușim sa asiguram garanția, într-o săptămâna având lanseta noua în posesie, un Catnapper Vertical și cam asta a fost inițial interacțiunea mea cu Alexandru fără sa știu ca de fapt ei (ei pentru ca sunt 3) fac și cloncuri! Ulterior am reintrat în legătura fiind fascinat de ceea ce ei reușesc sa realizeze: adevărate opere de arta!

Totuși povestea noastră nu are legătura Cu UniCat și nici cu lansetele rupte, povestea noastră are legătura cu niște cloncuri impecabile lucrate „mai bine ca un pian de firma” vorba unui bun prieten iar prima mea interacțiune cu cloncurile lor (veți vedea pe parcurs de ce tot vorbesc la plural) a fost prin intermediul uni prieten care mi-a arata un clonc cu un cap de somn pe mâner și pe care îmi era frica sa îl ating pentru ca tot lăsam amprente pe el distrăgându-i perfecțiunea! Am prins în ziua aia un somn de 37 kg (cântărit) după care mi-am comandat și eu unul și de atunci suntem nedespărțiți în partidele de pescuit la clonc! Dar povestea lor ……..abia acum începe!

Se întâmpla prin 2008 -2009 la un concurs de pescuit la Dunăre, la Giurgiu unde Alexandru iese pe apa pentru recunoaștere cu un alt concurent pe atunci, Lucacevschi Cristian, care scoate dintr-un tub „stradivarius-ul” lui, un clonc Giurgiuvean căci la acel moment nu găseai pe la noi cloncuri consacrate , sau cel mult câte un clonc de la UniCat sau Hunor adus de cei ce lucrau prin „vest”!
– Am rămas mut! îmi povestește tremurând de emoție chiar și acum la mai mult de 10 ani. Pleacă acasă și reușește sa găsească un clonc Hunor cu care începe sa bată în cada, pe maluri de bălti și orice apa găsea fără a avea barca sau sonar dar cumva reușește sa învețe cloncul și sa bată destul de bine cu el!
Undeva prin 2010 fiind pe apa, la pescuit  aude un clonc și flacăra se reaprinde, o echipa bătea la clonc, sunetele erau familiare și după ceva timp reușește sa-i găsească și sa vadă primul somotel de vreo 2-3 kg pus în barca……funcționează…. asa ca de aici, după multe cicăleli pe la prieteni îl convinge pe Dragoș Petrescu (al II-lea membru al echipei) sa iasă căci el avea și barca și un sonar Hummi ce arata adâncimea și cam atât. Înarmați cu cele mai puternice lansete de spinning cu acțiune de vreo 50 g, fir de 0.16 și cârlige de 1/0 ies pe valea Oltului și încep: bleop…..bleop…. bleop timp de vreo 10 minute după care Alexandru anunță prima ratare și primele mistouri nu întârzie sa apară în barca dar după alte 2 minute Dragoș pune în barca primul peste prins la clonc: un somotel de câteva Kg. De aici în colo restul este poveste……ce merita totuși povestita ca este frumoasa :)……..Dragoș găsește niște cloncuri pe net, în Germania (Ebro, Wodoo, etc) pe care le și comanda și care vor schimba definitiv ceea ce insemnase pescuitul pe verticala în Romania, cloncurile lui Tilo Andreas pe care Alexandru le copie pentru el și ies funcționale dar (expresia este a lui) sunt „urate cu muci” :)) și continua sa pescuiască și sa prindă pe Olt neașteptat de bine somn! Prin 2015 apare în peisaj Cătălin (Pana) pe care îl cunoaște Dragoș și îl ia cu el la pescuit (acum avem echipa completa……ce va scriam mai sus când vorbeam la plural).
Pana este începător la pescuitul somnului dar are „pielea a dracu” și e desăvârșit în ceea ce privește lucrul cu lemnul iar pentru el sa facă o replica după unul din cloncurile consacrate, mai sus amintite este floare la ureche, asa ca cei trei cloncari ies la pescuit și încep sa facă copii după cloncurile disponibile, pe care le oferă prietenilor și continua sa pescuiască. Totul se schimba în iarna lui 2015 când reușesc sa mai facă rost de câteva cloncuri de prin Italia (Tarenzi) și Lipovenești care fiecare are un specific asa ca eroii noștri decid sa înțeleagă avantajele fiecăruia și într-o locație a lui Dragoș se aduna și încep sa bată cu cloncurile din dotare în baza experienței de 5-6 ani pe care o aveau și sa definească așteptărilor lor de la un clonc în timp ce Pana ajustează permanent și ies în primăvara cu câteva modele complet noi și cu așteptări cât casa! Dar totul este un dezastru, combinatia  de caracteristici (forma & sunet) nu funcționează asa ca toată vara ajustează, pescuiesc și se întorc în atelier unde modifica și ajustează doar pentru a ieși pe apa și a se întoarce în atelier și a optimiza din nou.  Cloncurile originale Ebro 1 & 2 sunt primele dar nu singurele clonuri… Woodo la fel, intre timp aduna o colecție de cloncuri pe care le analizează si combina caracteristicile lor…… băieții continua și reușesc sa găsească optimul sa se oprească la 5 modele care spun ei ca sunt desăvârșite dar în căutarea perfecțiunii, pentru ca perfecțiunea se găsește”doar în ochii utilizatorului” sau ai cititorului iar datoria de onoare a celui ce a creat ceva este sa fie veșnic nemulțumit de propria creatie în asa fel încât sa-și găsească motivația de a merge mai departe și a-și depăși limitele!

pastila cloncDe aici, odată găsita forma pastilelor începe munca de optimizare a cuțitelor și de găsire a ergonomiei și design-nului perfect! Povestea lor se termina aici pentru ca ei au reușit sa creeze o echipa închegata și sudata în timp, în care 3 prieteni și-au împărțit sarcinile, în care Pana face finisaje impecabile iar Alexandru și Dragoș fac munca „mai ușoara”. Cei trei optimizează pe baza cerințelor pietii și experienței de pe apa,trăita sau imparatasita de deja numeroșii pescari de clonc din împrejurimi. Alexandru se ocupa și de partea social – media în timp ce ceilalți doi rămân în umbra pana sa-i scot eu la lumina 🙂

Părerea mea este ca cei trei muschetari (a se citi : cloncari) au un produs impecabil care este atât funcțional cât și estetic cloncurile fiid de departe cele mai frumoase pe care eu le-am văzut, adevărate piese de mobilier de lux în care fiecare detaliu este studiat și atât de perfect pe cât se poate în condițiile în are lucrezi cu lemn!

Alexandru Patru și prietenii lui vor fi alături de www.pescardesomn.ro la Expo Fishing and Hunting 2018 si va vor încânta cu bijuteriile lor (fără gluma sau exagerare), care vor putea fi testate chiar în standul nostru și va așteptam sa va convingeți singuri de calitatea ireproșabilă și de finisajele impecabile care va vor impresiona indiferent dacă sunteți un cloncar cu experiența sau un începător care vreți sa luați câteva lecții in direct și sa aveți șansa sa bateți cu cloncul chiar la Romexpo!

Ehipa www.pescardesomn.ro va recomanda clocurile acestea si isi exprima sustinerea neconditionata pentru acesti pescari pasionati pe care speram sa-i vedem organizati intr-o forma juridica, cu care sa ne mandrim ani de zile de acum in colo si a caror reputatie sa depaseasca cu mult granitele Romaniaie!
Suntem alaturi de ei si ii sustinem sa devina mai mult decat au crezut ca se poate!
Mult succes in activitatea lor!

Urmeaza:  Povestea lui George Argesanu si Kulay (Trandafirescu Nicolaie). Daca nu vreti sa le ratati, abonati-va mai jos la blogul nostru!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RealFishing.ro foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.