Pescuitul la clonc si cloncurile – manufacturieri de cloncuri din Romania – Bogdan Munteanu


Fiind o vreme oribila în acest weekend am „profitat” și mi-am propus sa rezolv o mulțime de lucruri care nu și-ar fi găsit, rezolvare, eu fiind pe Dunăre în mod normal! Ideea este ca sâmbăta, noi, băieții am fost delegați sa facem cumpărături și ajungând la Auchan ne oprim invariabil sa ne uitam la mărțișoare și cu surprindere acolo găsim unul din cei mai noi manufacturieri de cloncuri din Romania care vindea mărțișoare hand made și pe sub masa cioplea de zor la un clonc.

Dar înainte de a intra în detalii câteva cuvinte despre pescuitul la clonc……

Ei bine, în Romania, s-a dezvoltat pescuitul „modern” de pescuit la clonc în ultimii ani și mai cu seama în ultimii trei ani am asistat efectiv la o explozie a numărului de pescari care cauta somnul cu ajutorul cloncului. Odată cu creșterea numărului de pescari a crescut implicit și cererea de cloncuri și odată cu cererea care era acoperita pana atunci de firmele consacrate: UniCat, Hunor, etc; producători gen Tarenzi sau lipoveni care lucrau cloncuri monobloc din bucăți de lemn alese cu grija și lăsate la uscat cu anii care și-au păstrat și acum un renume printre pescarii de somn au apărut pescari pasionați atât de pescuit cât și de lucrul cu lemnul care inițial au început sa copie diverse modele de renume și care odată cu trecerea timpului au început sa-și dezvolte propriile modele de cloncuri care sunt apreciate și căutate de pescari.

De menționat ca în acest moment avem trei pseudo producători de cloncuri (pseudo producători pentru ca din câte știu eu, niciunul din ei nu este în mod oficial acreditat ca producător) sau mai bine spus trei pescari pasionați care își produc singuri cloncurile pentru ei și pentru prieteni rezultând din mâinile lor adevărate bijuterii ce pot concura cu orice piesa de mobilier de lux. Voi încerca sa-i nominalizez fără a face vreo diferențiere intre primii doi care fac cloncuri de lemn și cel de al III-lea care prefera aluminiul.

Alexandru Patru: probabil cele mai bune finisaje, adevărate bijuterii pe care nu știi dacă sa le iei sau nu la pescuit fiind impecabile atât estetic cât si funcțional

George Argesanu: cloncuri de o calitate incontestabila care și-a găsit loc în inima multor pasionați de pescuit la somn

Trandafirescu Nicolae (Kulay):  cloncuri de aluminiu care sunt apreciate și căutate de pescarii din Romania și care au dovedit ca sunt cel putin la fel de eficiente ca și cloncurile de lemn

In perioada imediat următoare voi încerca sa iau legătura cu fiecare dintre cei nominalizați și în condițiile în care vor accepta, va voi prezenta  povestea lor și bineînțeles vom vedea ce soluții au găsit pentru a face cloncurile mai eficiente sau mai bine spus mai „prinzătoare”.

Deasemenea fiecare dintre ei este de urmărit sa vedem în ce măsura vor face pasul de a trece de la stadiul de pasionat care își face propriile cloncuri (sau pentru prieteni) la stadiul de producător cu adevarat, de asemenea este de văzut cum vor evolua modelele lor în timp și care dintre cloncurile lor se vor maturiza în timp ajungând sa fie cu adevarat cunoscute în toată Europa.

Revenind la povestea noastră de azi, va povesteam ca l-am întâlnit pe Bogdan si am stat la povesti urmând ca Duminica sa ne întâlnim și sa testam cloncurile inclusiv cu alți doi buni prieteni: Mihai și Cristi Bosneaga care sunt fără discuție cei mai buni cloncari din Galați dar înainte de toate, cine este Bogdan Munteanu?

Bogdan, este în primul rând gălățean , chiar dacă trăiește de 20 ani în București si fiind crescut pe malul Dunării a avut șansa sa crească într-o familie de pescari în care se practica și pescuitul la clonc.

Dupa cum povestește a învățat sa bată la clonc pe la 8 ani și fiind pasionat de cioplit lemne, având mereu briceagul în buzunar cioplea cloncuri pentru prieteni împreuna cu care furau barca părinților sau a vreunui unchi ieșind la pescuit  la clonc spre disperarea părinților care se temeau sa nu-i tragă somnul în apa pe atunci pescuindu-se la sforlac (o sfoara groasa de vreo 3 mm, cătrănita care se ținea în barca).

Amintiri frumoase cu partide de pescuit care nu durau mai mul de doua ore pentru ca de obicei se găsea un somn care sa le ia sfoara din mana neavând forța sa tina de ea. Își aduce aminte ca la un moment dat s-au hotărât sa lege sforlacul de un strapazan sa fie siguri ca nu mai pierd pestele si era sa le răstoarne lotca de lemn fiind nevoiți sa taie sfoara asta întâmplându-se când era deja mărișor, adică pe la 14 ani.

Tot de atunci își aduce aminte ca cea mai mare problema erau cârligele ca de sfoara se făcea rost și era un mos care pentru o litra de votca o cătrănea și o răsucea cum trebuie, pentru cârlige trebuiau sa muncească ceva. mergeau la pescuit, vindeau pestele și cu bănuții strânși găseau sa cumpere cârlige făcute manual pe care le ascuțeau la pila înainte de fiecare pescuit.

Asa a ajuns Bogdan sa fie cunoscut și cautat încă de mic de către toți cei ce își doreau un clonc și de atunci ca și acum toate cloncurile le-a lucrat doar din cuțit și atât.

manufacturier de cloncuriAcum, spune el, – Le șlefuiesc cu pile de unghii – și începe sa rada în timp ce scoate din buzunar o pila de unghii pentru ca lumea le vrea în general șlefuite și lucioase dar pe vremuri cloncurile trebuiau sa bată și nu interesa pe nimeni cât de lucioase sunt.

La indemnul prietenilor care știau ce mana are a decis ca anul acesta sa ne arate de ce este în stare fiind sigur ca modelele lui sunt într-adevăr cele mai bune și cele mai prinzătoare. Mai mult de atât după cum veți vedea în materialul video de mai jos sunt atât de ușor de bătut cu ele încât se pot scoate sunete clare din orice poziție și mai cu seama pe valuri atunci când este vremea recordurilor!

 

 

Tot de la Bogdan am aflat ca fiecare clonc este unic și irepetabil, lemnul din care este făcut si zona din care parte a trunchiului este recoltat făcându-l sa vibreze diferit ceea ce îl face sa nu încerce o reproducere exacta a unui model de clonc ci de fapt sa lucreze unicate a căror forma sa rezulte în urma unei lucrări unde cel ce „se cere” cioplit este chiar lemnul care’i arata de unde trebuie luat și la ce forma trebuie sa ajungă asta chiar dacă aparent cloncurile par identice intre ele!

Duminica, am ieșit pe malul Siretului, la minus 4 grade și ne-am jucat cu cloncurile asa cum le avea, trei dintre ele nefiind lăcuite. Pot spune ca personal am fost fermecat de cel putin 3 din modelele pe care le avea la el și cred ca în timp își vor câștiga locul în inima împătimiților de pescuit la somn.

Decizia dacă cloncurile lui Bogdan sunt soluția câștigătoare sau nu, este a voastră și dacă sunteți curioși sa urmăriți evoluția lui, o puteți face urmărind pagina lui de Facebook:

https://www.facebook.com/bogdan.munteanu.378

Noi ii uram mult succes și promitem sa revenim la vara cu un material video în care sa va prezentam cloncurile și capturile avute într-un weekend de pescuit!

Deasemenea, menționez ca l-am invitat pe Bogdan sa treacă pe la Noi la Fishing And Hunting Expo 2018 unde vom participa cu magazinul www.pescardesomn.ro pentru a ne arata în direct cum se face un clonc și pentru a ajuta pe cei care își doresc sa își facă propriul clonc sa obțină o piesa funcționala și frumoasa asta dacă nu doresc sa își aleagă un model gata făcut din cele peste 15 modele de cloncuri pe care le vom avea expuse!

Vom reveni spre sfârșitul săptămânii cu o noua poveste despre pasiune, arta și nu în ultimul rând dragostea pentru pescuit care ne unește și ne face pe toți o mare familie!

2 thoughts on “Pescuitul la clonc si cloncurile – manufacturieri de cloncuri din Romania – Bogdan Munteanu

  1. Munteanu Bogdan Dionisie spune:

    Mulțumesc Pescar de somn, multumesc Cristi si va multumesc tuturor celor care ati fost si sunteti alături de mine în odiseea pescuitului cu cloncul .Pescuitul e marea mea pasiune pentru care am sacrificat multe lucruri ,lucrurile astea le intelegem numai noi pescarii si soțiile noastre uneori (Eu sunt norocos am sprijinul soției 100%). Acum mă napadesc amintiri o mie si as scrie o carte,dar mai bine e sa urmarim cu toții evoluția cloncurilor mele de la stadiul de lemn brut la forma finită .Mă puteți contacta pe pagina personală de facebook. Cu mult respect Bogdan Munteanu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RealFishing.ro foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.