Carlige somn – nu se pot face compromisuri

Despre pescuitul la somn – carlige somn

Pescuitul la somn este un sport dur prin prisma sansei de a ne lupta cu pesti care pot depasi cu mult greutatea noastra. Personal am reusit un record personal de 2.67 m ce l-am estimat intr 130 – 140 kg. Avem clienti care au reusit sa scoata pesti bine sariti de 2 m. Toate astea pe apele din Romanaia asa chinuite cum sunt.

Exista somni de mari dimensiuni. Un somn capital are undeva mai mult de 30 – 40 de ani. In atata amar de vreme

a trecut prin carlige, plase, curent si tot ce a mai aruncat omul in calea lui. Un astfel de peste este un supravietuitor cu o inteligenta deosebita. Este un peste care stie sa scape din orice capcana inclusiv din carlige. Si totusi cum trebuie sa fie un carlig de pescuit la somn ca sa avem o sansa reala de a scoate la poze un astfel de peste?

Despre cum alegem carlige de pescuit la somn

In primul rand trebuie sa intelegem ca nu au ce cauta la pescuitul somnului carligele de feeder, de crap sau alti rapitori mici. Cu un carlig de crap sau de salau suntem din prima sortiti pieirii.

Care sunt calitatile ce trebuiesc urmarite cand alegem carlige de somn?

Putem spune multe dar cred ca cele de mai jos sunt cele mai importante caracteristici ale unui carlig de pescuit la somn:

  • sa fie puternice
  • sa fie extrem de ascutite
  • sa aiba un varf ascutit in lung
  • sa aiba un spin mare
  • sa aiba varful lung
  • sa aiba o deschidere generoasa
  • sa fie adaptate momelii pe care o folosim
  • sa fie adaptate pestelui pe care il urmarim

Despre forta carligului nu avem prea multe de spus. Un somn mare are o forta teribila asa  ca trebuie sa fie puternice. Am avut o situatie in care un somn de 2.3 m mi-a luat de pe mulineta 300 m de fir in mai putin de un minut. Pana a dezlegat un prieten barca am ramas cu 3 spire de fir pe mulineta. Pe final nu am mai avut solutie si am blocat tamburul cu mana tinandu-ma sa nu ma ia si pe mine din barca. Un carlig slab ar fi cedat.

Ca sa va faceti o idee, carligele de somn se testeaza cu doi patenti! daca se indoaie sau se rup, nu sunt bune!

Imi este greu sa imi gasesc cuvintele cand discutam despre varful unui carlig. Cei ce s-au intalnit cu exemplarele mari de somn stiu ce placi osoase exista in gura unui somn. Sunt tari ca o piatra. Sa spargi acele placi osoase este aparent imposibil , dar, doar aparent. un carlig cu un varf extrem de ascutit poate realiza acest lucru. Cred ca de fapt cel mai important lucru la un carlig de somn este ca varful carligului sa fie extrem de rezistent pentru ca ascutite sunt multe.

Din experienta personala va pot spune ca acum niste ani in urma am avut la clonc un exemplar imens de somn. Am dat contra si mi s-a indoit carligul la 90 de grade cu toate ca era un carlig dedicat de somn cu un ambalaj frumos cu un somn desenat pe el. A fost momentul in care m-am decis sa deschid magazinul pescardesomn.ro si practic de la acel moment in aproximativ o luna de zile faceam primele importuri de echipamente Unicat. Atunci UniCat au fost prima optiune pentru mine si de atunci continui sa am 100% incredere in ele.

Un alt lucru important cand vorbim de un carlig de somn este lungimea zonei ascutite. Este important ca atunci cand carligul penetreaza sa ajunga pana in zona de rezistenta maxima care este curbura. Pentru asta este important ca zona ascutita sa fie mai lunga pentru a usura penetrarea in gura somnului.

Lungimea varfului carligului ne da siguranta.

Drilurile cu somni mari sunt lungi. Timpul petrecut cu carligul in gura face ca rana din gura somnului sa se largeasca si implicit la un moment de neatentie daca il slabim avem sanse sa-i sara carligul din gura asa ca este important ca varful sa fie cat mai lung si spinul sa fie de mari dimensiuni.

Avand in vedere ca un somn mare are gura mai mare decat galeata nu trebuie sa ne sperie un carlig de mari dimensiuni, ba din contra, de multe ori un carlig mare ne ofera sanse in plus sa ajunga in contact cu somnul fara a fi scuipat afara.

Adaptarea carligelor de somn la momeala si la pestele urmarit!

Intotdeauna am urmarit ca montura sa fie echilibrata si armonioasa. Daca folosesc un fir de 60 kg forta nu voi pune un vartej de 120 kg forta si un inaintas de 40 kg. Voi incerca sa armonizez montura in functie de scopul urmarit. Nu voi permite ca anumite elemente ale monturii sa iasa in evidenta si sa imi faca montura vizibila in apa. Voi pierde din numarul de trasaturi. in acest caz si carligele trbuie armonizate  dar cel mai important lucru este sa tinem cont mereu de momeala folosita si de marime somnului urmarit.

Stim ca in perioada calda un somn mai mare de 2 metri va consuma aproximativ 10 kg de hrana zilnic. in acest caz un somn capital nu se va obosi sa vina dupa o rima chiar daca o simte prin apropiere. Nici noi nu ne chinuim sa adunam firmituri de pe jos ca sa le mancam.

In acest caz, in care cautam trofeul vom folosi carlige si ancore mari pe care sa le putem incarca cu foarte multa momeala care sa faca somnul sa depuna efortul de a veni pana la montura si inghiti momeala.

Cnd folim carlige de somn mici?

O alta situatie interesanta este cresterea brusca a apei. Atunci multe rime vor iesi din pamant, din znele inundate pentru a se refugia in sol uscat. Mare parte dintre aceste rime vor fi purtate de ape si somnii le vor culege cu placere fiind o sursa de hrana abundenta. in acele perioade vom folosi un carlig mic dar puternic in care nu vom pune mai mult de doua rime. Aceasta montura nu va trezi suspiciuni. Somnul a mai mancat niste zeci de rime inainte asa ca in mod natural va manca si momeala noastra.

Pescuitul cu peste viu este de departe cel mai eficient stil de pescuit la somn asa ca am lasat in mod special la final acest stil in mod deliberat ca sa-l tratam mai in amanunt.

Cel mai important aspect cand alegem un carlig pentru pescuit cu peste viu este ca  curbura carligului sa vie mai mare decat grosimea pestelui. In momentul in care somnul va avea pestele in gura, daca carligul este prea mic practic acesta (carligul) va fi „protejat” de pestele momeala si nu va intra in contact cu somnul. Vom avea 100% rateuri. Bineinteles ca mai avem si ancora dar este pacat sa anulam complet functionalitatea carligului. Despre monturi, vedeti categoria monturi.

Incercati mereu sa va imaginati cum se intampla lucrurile in apa: de unde vine? cum aspira? care este mecanica monturii? etc

Cele de mai sus sunt doar o mica parte din ceea ce putem povesti despre carligele de somn si le putem privi ca fiind ABC-ul alegerii carligelor de somn. Daca simtiti nevoia de lamuriri suplimentare sau aveti nevoie de detalii in plus, nu ezitati sa ne contactati. Vom raspunde cu drag in limita cunostintelor pe care le avem!

Citește mai multe →

Magazin de Pescuit | RealFishing

Articole de pescuit in aceasta categorie:


RealFishing.ro foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.