Mulinete pentru pescuit la somn

Atunci cand cautam mulinete pentru pescuit la somn este foarte important sa le alegem cu grija pentru ca, dupa trasatura, mulineta este cea care face diferenta intre a pune somnul pe mal sau in barca! >>NU folositi mulinetele crap sau de feeder daca tineti la ele. Cel mai probabil, in cazul unui dril prelungit cu un somn mare, veti pleca acasa cu mulineta in punga!

Mulinetele de pescuit la somn se pot imparti in doua categorii:

  • Mulinete pentru pescuit somn la stationar;
  • Mulinete pentru pescuit somn la clonc si spinning.

Inainte de categorii trebuie sa stabilim care este cel mai important aspect in alegerea unei mulinete de pescuit la somn.

Nimic nu este mai important decat modul de lucru al franei. Frana trebuie sa lucreze extrem de fluid. Trebuie sa elibereze firul fara socuri si fara sacadari. Socurile vor face ca carligul sa sara din gura pestelui sau mai rau, sa se rupa firul sau batul.

Exista multe mulinete pentru pescuitul marin care au fost propuse dar care, din pacate, nu lucreaza cum trebuie. Este de preferat o mulineta mai putin pretentioasa dar a carei frana sa lucreze impecabil.

Mulinetele de pescuit la stationar

Sunt in general mulinete de mari dimensiuni, ce permit incarcarea unei cantitati mari de fir. Nu uitati ca un somn capital odata intepat va lua 100 m de fir in cateva secunde asa ca in functie de distantele la care pescuim vom alege mulineta pastrand pe tambur o rezerva de minim 150 m (exemplu: daca vom arunca la 50m trebuie sa avem pe tambur un minim de 200 m de fir).

In general frana pentru pescuitul somnului va fi reglata la 4-5 kg fiind suficienta pentru a obosi un somn de mari dimensiuni. Ideal este sa avem si rezerva de putere pentru momentele in care avem nevoie sa fortam.

Sunt momente in care trebuie sa oprim somnul sa intre prin toate cioatele prin care a mai rupt probabil zeci de alte fire. Mai mult de atat, cei care pescuiesc dupa somni capitali este bine sa aleaga o mulineta cu o forta de franare mai mare de 15kg, pentru a o proteja. Nu exista mecanism care sa functioneze tot timpul la maxim.

Mulinete de pescuit la clonc si spinning

Mulinetele de clonc trebuie sa fie mici. La clonc nu avem nevoie de mult fir pe mulineta. Suntem deja in deriva, pestele este ridicat de pe fund si oricum pescuim destul de rar pe apa mai adanca de 25 m (cu exceptia celor din Cazanele Dunarii, unde adancimea apei trece de multe ori de 100m).

Cuvantul de ordine este finetea pentru ca lanseta de clonc este una finuta si o mulineta mare strica placerea de a pescui cu o lanseta de calitate pescuitul fiind destul de dinamic si pozitionarea lansetei variind extrem de mult in functie de cum se hraneste somnul.

Mulineta de spinning la somn se suprapune peste mulineta de clonc si de aceea am ales sa le tratez impreuna, cu toate ca nu toate mulinetele rezista la spinning greu.

Practic, orice mulineta de spinning la somn va fi excelenta pentru clonc dar nu orice mulineta face fata la spinning.

Oare sa mai discutam ca mulinetele de crap sau mulinetele de feeder nu au ce cauta la pescuitul somnului? Nu cred ca este cazul!

Lucrurile sunt aparent usor incurcate dar le deslusim impreuna. Suntem pescari de somn cu palmares bogat reusit, pescuind pe Dunare, sa punem in barca nenumarati somni trecuti de 2m.

Am ales cu grija echipamentele in asa fel incat sa ai parte de tot ce ai nevoie pentru marea captura! Daca totusi mai sunt neclaritati te vom ajuta cu drag sa iti alegi echipamentul potrivit!

Citește mai multe despre Mulinete →

Magazin de Pescuit | RealFishing

Articole de pescuit in aceasta categorie:


408,50 lei489,40 lei
RealFishing.ro foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.