Momeli somn – rame vs lipitori – cand le folosim si de ce?

Momeli somn – rame vs lipitori – cand le folosim si de ce? – o intrebare pe care o aud mult prea des.

Am auzit de pescari care jura ca lipitorile sunt momeala suprema. Cand nu prind ajung la concluzia ca nu mananca pestele. Acelas lucru putem concluziona despre folosirea ramelor!

Exista o logica? Bineinteles ca ca exista o logica!

Folosirea acestor momeli la somn are legatura stransa in mare parte cu evolutia nivelului apei si bineinteles cu specificul fiecarei zone!

Momeli Somn: folosirea ramelor ca momeala!

Atunci cand avem parte de o crestere a nivelului apei malurile vor fi inundate. Drept urmare ramele care sunt in cautare de umiditate si au fost in zona malurilor vor iesi din pamant si vor incerca sa se refugieze in zonele uscate. O parte dintre rame vor fi luate de curenti si purtate in cursul principal al raului. Somnii le vor aduna cu placere fiind o sursa abundenta de hrana. Mai mult de atat nu vor fi suspiciosi pentru ca nu au motiv. Cand au mai mancat niste zeci de viermi inainte nu vor sta sa se mai intrebe de ce au si un carlig agatat de ele.

O alta situatie cand este bine sa insistam cu ramele este imediat dupa ploi torentiale sau ploi sustinute. Nu cred ca exista persoana care sa nu fi observat ca dupa ploi ramele ies din pamant si le putem vedea pe langa trotuare si in general toate spatiile neacoperite de asfalt. Acelasi fenomen se intampla si in zonele adicente raurilor. Toate aceste rame iesite din pamant vor fi carate de suvoaiele de apa care se scurg in rauri. Din nou vorbim de o sursa abundenta de mancare aflata in apa in mod natural si putem beneficia de ea.

Lipitorile vor face performanta atunci cand scade apa – de ce?

Pai este simplu. Lipitorile prefera ochiurile de apa statuta! Odata cu scaderile masive ale nivelului apei apa incepe sa se retraga din varsaturi si odata cu ele o parte din lipitorile care nu sunt cei mai mari innotatori recunoscuti sunt purtate in cursul principal al raului. Fenomenul va fi acelasi ca si in cazul descris mai sus si nu are sens sa mai insistam.

Bonus:Folosirea scoicilor la pescuitul somnului

O alta sursa abundenta de hrana sunt scoicile. In special atunci cand este cald si incep sa moara si sa curga la vale. Somnii nu trebuie decat sa stea cu gura cascata ca sa se umple burta. Ce ziceti, atunci daca punem scoica in carlig si mai adaugam ceva rame si lipitori care sa mai si miste ar putea fi o delicatesa? Eu zic ca sunt de nerefuzat, din proprie experienta!

Bineinteles ca acest tip de momeli vor aduce tot timpul rezultate pentru ca fac parte din meniul majoritatii pestilor dar in situatiile expuse vor face cu adevarat performanta!

Daca vorbim in general, fara situatii speciale de cresteri de ape sau scaderi bruste, putem considera ca lipitoarea este net superioara ramelor ca eficienta!

Luati in calcul cele de mai sus si spuneti-ne si noua printr-un comentariu daca vi s-au imbunatatit rezultatele! Nu uitati sa completati cu situatii in care anumite momente speciale ati observat ca unele momeli dau rezultate exceptionale!

Cu drag,
Echipa pescardesomn.ro!

 

21 thoughts on “Momeli somn – rame vs lipitori – cand le folosim si de ce?

    • cristian bors spune:

      Am prins somn in ianuarie. A fost o perioada foarte calda cand a urcat temperatura apei de la 3 la 5.5 grade. Somnii au fost activi! Se poate si iarna dar cu mai multa munca!

    • Paun Mihail(Parizu) spune:

      Am prins somn,nu moace la sclipitoare, coropisnita si peste.La rima, mărunțiș.Cel mai mare,64 kg l-am luat la oblete in luna Iulie.Chiar a fost o surpriză.Rimele in lecturile cu biban si alte specii de rapitori, ,plus maruntisul sunt stocate repede.Vara ,în lecturile de acumulare mai ales,prind la coropisnita,lipitoarea ,primavara pînă nu pleacă mărunțișul, în timpul viitorilor.

      • cristian bors spune:

        fiecare apa are specificul ei. Rimele nu sunt o momeala pentru capturi record decat daca le prezinti bine si pui multe. Un somn foarte mare nu va face un efort deosebit sa le ia decat daca buchetul este cat pumnul!

  1. Dutu daniel spune:

    Multi pescari consideră că lipitoarea de pământ este cea care face atracție somnului,am avut lipitoari de balta si nimic ,în schimb coropisnita face ravagii în zona noastră.

    • cristian bors spune:

      Lipitoarea de apa are prostul obicei de a se lipi de carlige sau intr ele. Ca sa iti dea rezultate trebuie sa-i sectionezi ventuzele ca sa nu se mai pota lipi. Astfel va innota in continuu si creea agitatie!

    • cristian bors spune:

      Am gasit foarte des raci in burta somnului ceea ce inseamna ca fac parte din dieta lui. Am incercat la clonc avand doi raci am avut doua trasaturi. In rest…..greu cu procuratul ca as pescui mai des cu ei!

      • Mihai spune:

        Racii fac parte din delicatesele somnului am prins si eu somn cu raci in stomac prefera puii de raci de dimensiune medie eu am prins si la coada de rac partea moale pusa in carlig preferata si de Salau.De procurat nu sant foarte greu daca apa nu este poluata, racii traiesc si se inmultesc repede daca aveti un baraj in zona cu siguranta ii veti gasi ,bagati un lesnic mic cel legal de 1/1 metri puneti in mijlocul lui in saculetul din plasa mamaliga si lasati-l in apa pestisorii mici se vor aduna la masa iar racii vor venii si ei la vanatoarea pestisorilor

    • cristian bors spune:

      Am un prieten ce a prins la broscuta anul trecut pe vremea asta un somn de 2.2m dar la clonc! La stationar e mai greu cu broscuta ca trebuie sa mai iasa afara sa respire dar ramane si broscuta o momeala redutabila pentru pescuitul somnului.

  2. Danut spune:

    Depinde foarte mult de loc..ca eu am dat cu lipitori de apa sau lipitori de pamant cand apa a scazut tare si nu am avit nicio trasatura,dar in schimb voia rame negre. Am incercat cu peste viu,racut,broscuta,ficat,nimic,doar rame negre a vrut. De aia zic ca conteaza mult locul

  3. Andrei spune:

    Captura mea record la somn este de 78 kg si a intrat dimineata la 04:45 la o ancora mai mare cu 5 rame negre si 3 lipitori negre. Majoritatea capturilor la somn leam avut la lipitoare cu rama neagra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RealFishing.ro foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.