Alegerea lansetei perfecte pentru clonc – sau despre caracteristicile unei lansete de clonc pe apele din Romania

Salut prieteni. Azi discutam despre un subiect extrem de „solicitat” de foarte multi clienti mai avansati sau care pur si simplu doresc sa incerce pescuitul la clonc!

Avem multe variante dar se potrivesc toate particularitatilor intalnite in Romania? La asta vom incerca sa raspundem si sa povestim despre munca noastra in acest sens!

Lansetele de clonc vin intr-o multime variatiuni iar daca intram pe internet si incercam sa ne documentam lucrurile se complica si mai mult de atat. Daca citim recenzii din Europa de vest, vom vedea ca sunt apreciate lansetele extreme din punct de vedere al rigiditatii pentru ca dupa cum povesteam cu unul din pescarii de teste de la UniCat care, in afara de faptul ca este inginer de dezvoltare, mai este si ghid profesionis pe PO si Ebro, pe Po avand si propriul camp, el a reusit anul trecut sa aiba o medie de peste 35 kg/peste per peste prins. Atunci in mod natural va pescui intotdeauna cu UniCat V-shot ce este o lanseta mai rigida si te va ajuta ca un somn de peste 30 kg sa ajunga in barca in 2-3 minute. Daca pastram analogia, in Germania si Franta lucrurile nu difera foarte mult pentru ca densitatea pestilor ce se duc spre 2m este foarte mare si acolo sunt preferate lansetele rigide. Pestii fiind mai numerosi si concurenta pentru hrana este mai mare si de multe ori trasaturile sunt mai hotarate ceea ce face sa compenseze o lanseta usor mai rigida. 

Dar ce facem in Romania? Cum stau lucrurile pe la noi pentru ca de povesti suntem satui!

Ei bine, la noi…..media/peste prins este mica, probabil ca media este pe undeva pe la 3-4 kg/peste. Trasaturile sunt firave si zilele alea in care somnii mananca ca nebunii se intalnesc de 2-3 ori /an si in acele zile de obicei noi suntem la munca ­čÖé

Pentru asta am dezvoltat impreuna cu Unicat o lanseta extrem de sensibila care sa semnalizeze cele mai fine trasaturi. O lanseta cu o actiune de varf. Care sa aiba varful subtire si fin dar care sa intre rapid in rezerva de putere in asa vel incat pescarul sa aiba bosibilitatea de a intepa inainte ca somnul sa poata „scuipa” momeala…….nu ca ar putea sa mai scuipe. Nu ca ar mai avea aceasta sansa pentru ca lanseta pur si si simplu inteapa singura odata ce intra in rezerva de putere iar daca am ajuns la capitolul putere, sa intram in detaliu.

Putere avem din plin. Este o lanseta proiectata se ne putem juca cu orice somn mare, oricat de mare. Este o lanseta proiectata sa fie indestructibila, suficient de puternica ca un barbat normal sa nu aiba forta sa rupa lanseta daca o foloseste corect!

In concluzie putem spune ca o lanseta de clonc trebuie sa fie: 
 – sensibila pe varf – sa semnalizeze tresaturile fara ca somnul sa simta ca este o capcana
 – rapida (moderate – fast) – lansetele moi (parabolice) vor rata foarte mult pentru ca intra tarziu in rezerva de putere si somnul va „scuipa” cu mult inainte ca forta contrei sa ajunga la carlig. O lanseta rapida cu actiune de varf va va permite sa intepati la timp si implicit sa prindeti mai multi pesti.
 – usoara – vom sta o zi intreaga cu lanseta pe brate si in mana asa ca o lanseta grea devine un chin
 – puternica – este important ca atunci cand ne vom intalni cu „acel somn” sa nu avem emotii pentru ca sansa de a scoate un somn de record ni se arata de cateva ori pe an si trebuie sa fim pregatiti.
 – scurta – o lanseta de clonc trebuie sa fie scurta dar nu foarte scurta. Cred ca lungimea de 1.9 m s-a dovedit a fi idealul sau mai bine spus compromisul perfect!

Ei bine, pregatim aceasta lanseta de clonc de mult timp si o vom lansa in aceasta primavara. Primele 3 mostre ce sunt de fapt produs final ajung in Romania saptamana viitoare(dupa ce au trecut prin toate sistemele de testare de la UniCat si dupa ce au fost destate si pe apele noastre in aceasta vara) urmand ca pana in primavara la targ sa ajunga si stocul ce va fi destinat vanzarii.

Promitem o lanseta perfect adaptata apelor si pescarilor din Romania. O lanseta proiectata pentru apele noastre si suntem siguri ca va fi cea mai buna lanseta de clonc. Cu siguranta avem incredere ca am reusit sa oferim ceea ce trebuie. 

In incheiere mai mentionez ca aceasta lanseta a fost dezvoltata la cererea noastra si va fi disponibila exclusiv in Romania prin www.pescardesomn.ro.  Producatorul a acceptat aceasta provocare si a depus impreuna cu echipa UniCat un efort considerabil pentru a oferi un produs personalizat si adaptat asa ca sunt mandru de a fi parte din aceasta echipa minunata, echipa pescarilor de somn din Romania in colaborare cu UniCat Germania!

Revenim cu detalii saptamana viitoare!

Faci un comentariu sau dai un r─âspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

RealFishing.ro foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor.